Cresterea iepurilor

Cresterea Iepurilor de Casa - Informatii Introductive

Rasa de iepuri MiciCUNICULTURA ... aceasta profesie este foarte bine dezvoltata în Europa, unde se realizeaza, de altfel, 85% din productia mondiala.

Cei mai mari producatori de carne de iepure la ora actuala sunt Rusia, Ucraina, Franta si Spania.

Carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent.

Ea este asemanatoare din punct de vedere organoleptic cu cea de pasare, prezinta marele avantaj ca este saraca in grasimi si este aproape lipsita de colesterol, prin urmare este recomandata persoanelor care tin dieta si celor care sufera de diverse boli, cum ar fi cele de inima.
La ora actuala , cei mai mari consumatori de carne de iepure din Europa sunt italienii si francezii.
Dupa parerea unor crescatori cu experinta, cunicultura are sansa sa devina o ocupatie deosebit de profitabila in tara noastra, deoarece carnea de iepure este ferita momentan de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata în mod curent (boala "vacii nebune", pesta porcina , gripa aviara s.a.).
Practic, cresterea iepurilor de carne este o afacere deosebit de profitabila, deoarece aceste animale se înmultesc repede, nu sunt pretentioase si pot fi valorificate în cicluri de cate trei luni.

Concurenta în acest domeniu este foarte mica în Romania.

Cresterea Iepurilor de Casa
Iepurii sunt mici fabrici de carne si blanita ce folosesc furajele existente în orice gospodarie, oricat de saraca ar fi: furaje verzi, fânuri si sfecla pe timp de iarna si putine boabe.
Avantajul cresterii iepurilor il reprezinta si inmultirea rapida, gestatia durând doar 30-31 de zile.
Cresterea Iepurilor de Casa

De asemenea, iepurii pot fi crescuti cel mai bine in încaperi cu mai multe niveluri, numarul nivelurilor putand sa ajunga pana la 3 si chiar 4 etaje, facandu-se astfel economie de spatiu.

Iar acum , sa vorbim putin despre principalii factori implicati in procesul de crestere : custile, igiena si alimentatia .

 

Cresterea Extensiva a Iepurilor - Tipuri de Custi

 

 Sistemelor de intretinere a iepurilor de casa pot fi diferentiate si clasificate luand in considerare densitatea animalelor pe unitatea de suprafata, ritmul de reproductie, tipul de adapost, tipul de hranire, etc.

Cresterea Iepurilor - Custi IepuriSistemul de intretinere extensiv (semilibertate)

Acest sistem este unul de tip familial. Este foarte vechi ( a fost practicat inca din istoria antica ).

El solicita un volum mic de munca deoarece hranirea animalelor se face cu resursele vegetale din flora spontana (pe care iepurii le au la indemana ,adica le pasc direct de la sursa) iar pentru perioada rece se procedeaza la hraniri suplimentare cu fibroase si suculente .

In acest sistem, iepurii sunt crescuti in adaposturi simple (soproane, grajduri) sau pur si simplu sub cerul liber.

Reproducerea lor nu este dirijata in nici un fel. Dezavantajul este ca acest gen de crestere expune efectivul la intemperii (ploaie,ninsoare) iar prevenirea si controlul bolilor sunt foarte reduse.

Cresterea extensiva se realizeaza in 2 modalitati :

Cresterea Iepurilor - Custi IepuriCresterea in tarcuri

Iepurii cresc intr-un tarc (confectionat din plasa sau scanduri) in sprafata de 50 - 60 de metrii patrati si au posibilitatea de a se adaposti intr-un sopron.
In afara de iarba care creste in interiorul tarcului, iepurii mai primesc si suplimente de masa verde, fan , paie , coceni, suculente si concentrate.

Acest sistem foloseste cu un randament mic suprafete intinse de teren, motiv pentru care nu este recomandabil pentru cresterea de efective mari.
Putem creste in acest mod un efectiv de pana la 50 de capete maxim.

Cresterea la sol

Se realizeaza in grajduri sau soproane cu pardoseala din pamant si compartimentate. In fiecare compartiment vom caza cate 7 - 9 iepuroaice si un iepuroi (sistem"harem").

Pentru fiecare iepuroaica si puii ei va trebui sa repartizam cam 10-15 metri patrati.
In aceste conditii , iepuroaicele gestante isi sapa cuiburi subterane in care vor fata si vor creste puietul.
Dupa iesirea din cuibul subteran, puii se obisnuiesc repede cu hrana folosita de adulti.

In cadrul acestui gen de crestere ,vom obtine anual de la fiecare iepuroaica urmasi care cantaresc in total 40 - 50 de kilograme masa vie.
   
       Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri

 

Cresterea Semi-Intensiva a Iepurilor - Tipuri de Custi 

Sistemul de intretinere semiintensiv ( cel mai utilizat de cunicultorii din Romania )

Acest sistem de intretinere este tot un sistem de tip familial, fiind folosit pe o scara larga in tara noastra.
            Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri
Sistemul consta in cresterea iepurilor in custi individuale sau grupate in "baterii" dispuse pe unul sau mai multe nivele (simple sau etajate).

Custile pot fi amplasate direct sub cerul liber ,sub copertine, in soproane sau in alte genuri de adaposturi existente in curtea gospodariei.
De-a lungul timpului, cunicultorii au creeat si perfectionat o mare varietate de custi pentru iepuri.
            Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri

Acestea cuprind o paleta larga de forme si dimensiuni si pot fi confectionate din lemn, plasa de sarma, tabla, mase plastice iar pentru acoperire se folosesc , cartonul asfaltat, tigla, foi de azbociment ,tabla s.a.m.d.

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o cusca :
           Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri
 • sa protejeze iepurii impotriva intemperiilor (ploi, zapezi, vanturi, frig )
 • sa nu permita accesul altor animale in cusca (pasari, rozatoare, diverse animale de prada )
 • sa nu permita evadarea iepurilor din cusca (inclusiv a puilor)
 • sa asigure un loc confortabil de odihna (deci vom evita materialele reci)
 • sa asigure suficient spatiu de miscare pentru locatari
 • sa fie prevazute cu utilajele absolut necesare pentru furajare si adapare si evacuare a dejectiilor
 • sa asigure conditii optime de zooigiena (sa nu se imbibe cu urina, sa fie usor de curatat si dezinfectat)
 • sa fie construite din materiale ieftine, durabile si usor de procurat
 • custile in care cazam iepuroaicele gestante sa fie prevazute cu cuiburi de maternitate

In poza de mai jos puteti observa cum arata clemele si clestii pentru asamblat plase
          clesti plasa cusca iepuri

La construirea custilor, trebuie sa avem in vedere ca adancimea acestora (distanta de la portita de acces pana la peretele din spate) sa nu depaseasca 50 de centimetrii . In caz contrar , vom intampina dificultati in prinderea iepurelui sau curatarea custii.

Bateriile multietajate care au pardoseala tip gratar trebuie dotate cu tavita de colectare a dejectiilor sub fiecare nivel ( dispusa intr-un unghi de 30-40 de grade pentru a permite scurgerea dejectiilor spre spatele custii).


Partile componente ale unei custi pentru iepuri sunt :

Pardoseala

Pardoseala trebuie sa ii permita urecheatului sa se odihneasca si sa se plimbe . De aceea, ii vom asigura cate 1.000 centrimetrii patrati pentru fiecare kilogram de greutate vie.

      Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri     Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri
De exemplu, un iepuroi de 5 kilograme va necesita o pardoseala in suprafata de 5.000 de cm.p. adica cu dimensiuni de 0,5 metrii latime si 1 metru lungime.

Pardoseala poate fi :
 • COMPACTA (confectionata din lemn de esenta moale, motiv pentru care este si cea mai calduroasa). Pentru a nu se imbiba cu urina, trebuie sa ii asiguram un asternut din paie,rumegus sau talas.
 • TIP GRATAR ( din sipci din lemn dispuse paralel, avand distanta de 2 cm intre ele pentru a facilita scurgerea dejectiilor)
 • MIXTA ( o combinatie intre cele doua prezentate anterior). La acest tip de pardoseala iepurele se va odihni pe suprafata compacta (40-50 % din suprafata custii) si isi va face necesitatile in cealalta parte.
 • METALICA Acest tip de pardoseala poate fi realizata din plasa de sarma sudata prin puncte ( avand ochiuri de 20 x 20 mm ) sau  din vergele metalice dispuse la 20-25 mm intre ele.
Cresterea Iepurilor - Custi IepuriFata custii

Aceasta este reprezentata de un perete format dintr-o carcasa de lemn sau metal pe care este fixata plasa de sarma sau vergele metalice la care vom fixa in balamale o usa de acces ( o portita).
Pe fata custii mai putem fixa accesorii precum : jgheabul pentru fibroase si suculente , hranitorul pentru concentrate si o adapatoare cu apa.

Peretii laterali


Pot fi confectionati din diverse materiale (lemn, plasa de sarma, tabla) si pot avea diverse accesorii pentru hranire si adapare.

Spatele custii

Va fi confectionat totdeauna din perete plin (lemn,tabla sau material plastic) pentru a impiedica producerea curentilor de aer .

Iepurii sunt foarte sensibili la curentii de aer, putandu-se imbolnavi cu usurinta.

Plafonul custii

Daca tinem cusca in spatiile inchise, plafonul poate fi confectionat din orice material avem la indemana.

In cazul cresterii iepurilor in custi dispuse in curte , sub cerul liber,  plafonul va fi confectionat din materiale pline, rezistente la umezeala si va avea o panta de 40-45 de grade spre partea din spate (pentru scurgerea precipitatiilor).

Marginea plafonului va depasi cu 10-20 de cm marginile custii ( impiedicand patrunderea precipitatiilor si a razelor solare intense).

Accesorii folosite la custile iepurilor :


Hranitorul pentru nutreturi concentrate sau granulate

Asa cum ii spune si denumirea, serveste la administrarea economica a hranei granulate punand iepurele in imposibilitate de a imprastia hrana prin scurmare cu labutele din fata.

Adapatori pentru Iepuri
Jgheabul pentru nutreturi de volum

Serveste la administrarea economica si igienica a fanului si furajului verde.

Acest jgheab este atasat de obicei in partea exterioara a custii, dar poate fi pus si in interior.
Adapatorile

Servesc la administrarea apei si  pot fi confectionate din materiale precum tabla, ceramica, sticla.

O adapatoare des utilizata poate fi o sticla plina cu apa pe care o fixam cu gura in jos intr-un recipient din tabla.

Gura sticlei va fi fixata la aproximativ 2-3 centimetrii distanta de fundul recipientului.
In acest mod, apa din sticla se va goli pe masura ce iepurele bea apa din tavita.

Adaparea la nivel constant (folosita in microferme si cresterea industrializata) consta in faptul ca de la un rezervor central de apa vor fi duse conducte de alimentare spre vasele de adapare  din fiecare cusca.

Rezervorul central si vasele de adapare vor fi dispuse la acelasi nivel, ceea ce va conduce la existenta in permanenta a apei in fiecare vas de adapare (principiul vaselor comunicante intalnit in scoala la lectiile de fizica fluidelor).

Rezervorul central este prevazut si cu un "plutitor" care va permite ( la fel ca la vasul de expansiune intalnit in orice toaleta)  intrarea apei proaspete in rezervor pe masura ce iepurii consuma apa ( vezi schema de mai jos)
             Adapatori pentru Iepuri
Cuibul de fatare ( o componenta foarte importanta a oricarei custi de fatare )
              Cuib de Fatare pentru Iepuri
Are aspectul unei ladite.
Cuib de Fatare pentru Iepuri                Cuib de Fatare pentru Iepuri

Trebuie aplasat in interiorul custii, pe un perete lateral.
Este construit , in general, din lemn si are un orificiu circular sau patrat in care intra si iese iepuroaica pentru a alapta puii.
Plafonul cuibului de fatare este mobil (o usa de vizitare fixata cu 2 balamale) ceea ce permite crescatorului verificarea zilnica a evolutiei cresterii puilor.

Cuibul de fatare se introduce in cusca iepuroaicei gestante cam cu 4 - 5 zile inainte de fatare.
In acest scop, vom introduce in interior un strat de paie gros de 5 cm care va fi scos ulterior,cand puii vor implini 21 de zile de la fatare si vor incepe sa consume hrana solida ).


Cresterea INTENSIVA a Iepurilor - Tipuri de Custi 

Sistemul de intretinere intensiv (microfermele)

Spre deosebire de primele doua sisteme care aveau ca scop exclusiv umplerea congelatorului familiei cu carne , acest sistem intensiv de crestere se adreseaza iubitorilor de iepuri care urmaresc si obtinerea de profituri banesti de pe urma urecheatilor.

Intensivizarea cresterii iepurilor nu presupune marirea dimensiunilor adaposturilor, ci obtinerea unei productii ridicate de carne / metru patrat in spatiile deja existente.

Mai simplu spus, cresterea intensiva inseamna obtinerea de profit financiar lunar

Eficienta economica = Venituri TOTALE  minus  Cheltuieli TOTALE

           Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri

Acest sistem presupune hale de crestere cu tehnologie riguroasa ( adica microclimat dirijat, furaj granulat,reproducatori de valoare, si altele).

Tocmai de aceea , intreprinzatorii trebuie sa acorde o importanta capitala constructiei si dispunerii custilor in adaposturi.

Custi folosite la cresterea intensiva a iepurilor

a) Custi etajate ( acestea sunt folosite mai rar in microferme)

Custile etajate reprezinta baterii la care custile individuale sunt dispuse pe 2 nivele (uneori chiar 3).

Sub fiecare nivel exista tavite de colectare a dejectiilor. Hranirea si adaparea iepurilor se poate face semiautomat.
           Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri

          Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri Cresterea Iepurilor - Custi Iepuri
Avantaje:

- spatiul disponibil in adapost este folosit la maxim.

Dezavantaje :

 • iluminatul fiecarei custi nu este uniform, datorita etajarii;
 • exista o suprafata mare de evaporare a urinei pe multiplele tavite de colectare, ceea ce conduce la o umiditate mare in adapost si la imbolnaviri;
 • observare tuturor iepurilor se face cu dificultate.

b) Custi pe un singur nivel, numite si flat-deck (utilizarea lor este considerata la ora actuala cea mai profitabila)

Aceste custi sunt confectionate din panouri de sarma zincata (sudate prin puncte, cu ochiuri de 20x20 mm), acestea fiind asamblate intre ele prin cleme din tabla care se inchid cu un cleste special.
Fiecare cusca are sistem separat de hrana si adapare.

Custile sunt pozitionate cu ajutorul unor suporti metalici peste fose de adancime (fosa = un sant betonat, adanc de aproximativ 1 - 1,5 m ,lat de 1,5 - 2 m si intins pe toata lungimea adapostului) in care se colectioneaza de-a lungul unui an toate dejectiile rezultate.

Gunoiul adunat in fose fermenteaza mai repede datorita faptului ca fundul santului este betonat si nu permite scurgerea lichidelor in sol ,rezultand un excelent ingrasamant natural.

Temperaturi datorate fermentatiei gunoiului mentin un climat caloric optim pentru efectivele din adapost.

Datorita umezelii si temperaturii ce se formeaza, adaposturile in care sunt situate custile necesita ventilatie.

Aceasta ventilatie se realizeaza printr-o gura libera de intrare a aerului (prevazuta cu sita impotriva insectelor) si o gura de evacuare (prevazuta cu ventilator electric si sita).

Dar despre microclimat si indepartarea dejectiilor , vom discuta mai multe la pagina privind igiena efectivelor de iepuri.
                               

Avantajele custilor pe un singur nivel:

 • iluminat uniform in fiecare cusca;
 • crescatorul poate observa cu usurinta efectivele;
 • operatiunile de hranire,adapare,evacuare dejectii necesita un efort minim;
Indiferent daca folosim custi etajate sau nu, in orice crescatorie vor exista custi individuale (pentru iepuroii de prasila, iepuroaicele gestante sau exemplarele aflate in carantina) precum si custi comune (in care se vor caza cate 6-8 sau 3-5 exemplare tinere/cusca in functie de varsta, sex si volum corporal).

In nici un caz nu vom tine impreuna masculii dupa implinirea a 90 de zile intrucat acestia vor incepe sa se bata si se pot castra intre ei).

 

Cresterea FOARTE INTENSIVA a Iepurilor - Cunicultura IndustrialaSistemul de intretinere foarte intensiv (cunicultura industriala)
ferma iepuri cunicultura
Acest sistem de intretinere este intalnit exclusiv la cresterea industriala a iepurilor in ferme de mari dimensiuni, cu mii de capete.
In astfel de ferme omul nu acorda iepurelui atentia necesara, considerandu-l doar o "fabrica de carne".

In astfel de locuri iepuroaicele trec prin 5 (cinci) gestatii anuale, ceea ce conduce la epuizarea lor rapida.
Ferma de Iepuri

Ferma de Iepuri
               Ferma de Iepuri 

Hranirea cu furaje,adaparea cu apa,curatirea custilor se fac AUTOMAT , oamenii lucrand mai mult cu utilajele si mai putin cu iepurii.

De fapt, in aceste locuri, iepurele de casa s-a transformat in iepure de ferma.
               Ferma de Iepuri
Prin urmare, din considerente umanitare, sistemul industrial de cunicultura nu va face obiectul de prezentare al acestui site educativ despre iepurele de casa.

Un comentariu: